Lavallée, Molenbeek

BXL x LDN Interplay

2024-03-07 20:45

BXLxLDN Interplay: Nieuwe Internationale Samenwerking tussen Tomorrow's Warriors (UK) en Brosella Festival (België) 

Dit project brengt drie opkomende toptalenten van Tomorrow's Warriors samen met drie van hun Belgische tegenhangers om een set originele composities uit te werken.

Londen wordt vertegenwoordigd door enkele van de beste jonge opkomende artiesten van Tomorrow's Warriors, waaronder saxofoniste Maddy Coombs, pianist Luke Bacchus en bassist Menelik Claffey. Uit Brussel maken Diogo Alexandre op drums, fluitiste Lúcia Pires en gitarist Eliott Knuets deel uit van dit opwindende sextet.

Deze zes jonge musici worden tijdens hun residentie van vier dagen in het Brusselse muziekproductiehuis MetX begeleid door Tomorrow's Warriors Music Leader en saxofonist Binker Golding, naast de Belgische pianist Bram De Looze en drummer Stéphane Galland.  Na deze intense residentieperiode volgt hun debuutoptreden op het Brosella Spring Festival op donderdag 7 maart in La Vallée in Molenbeek. Verdere optredens zijn gepland tijdens het Brick Lane Jazz Festival in Londen op 28 april, het Brosella Festival in Brussel op 7 juli, en  We Out Here Festival van Gilles Peterson op 17 augustus.

Gary Crosby, mede-oprichter van Tomorrow's Warriors, legt uit: "Samenwerking staat altijd centraal in wat jazz zo opwindend maakt. Jazz maakt het perfect mogelijk om steeds nieuwe groepen mensen van verschillende achtergronden te laten samenkomen én om nieuwe muziek te maken." 

 

Meer over Tomorrow's Warriors: 

Al meer dan 30 jaar speelt Tomorrow's Warriors een cruciale rol binnen de Britse jazzgemeenschap en de brede muziekindustrie. De organisatie wordt beschouwd als één van de belangrijkste organisaties achter de huidige hoogconjunctuur en uitstraling van de Britse jazz.  Het gratis toegangelijk maken van het artistieke programma van Tomorrow's Warriors is cruciaal gebleken bij de carrières van talloze opwindende Britse artiesten die momenteel de internationale jazzscene domineren, waaronder Ezra Collective, Moses Boyd, Nubya Garcia, Camilla George, Shabaka Hutchings of Sons of Kemet. Andere opvallende namen zijn onder meer ESKA, Jason Yarde, Denys Baptiste, Robert Mitchell, Soweto Kinch, Shirley Tetteh, Byron Wallen, en nog talloze anderen.

Gevestigd in het Southbank Centre in Londen heeft de organisatie vanaf het begin ingezet op het ontwikkelen van de talenten binnen specifieke doelgroepen zoals mensen met kleur of jonge vrouwen en doorgetrokken voor iedereen die door omstandigheden niet in de mogelijkheid is om als kind een muzikale carrière te ontwikkelen. Sinds de oprichting in 1991 heeft Tomorrow's Warriors meer dan 10.000 jongeren in de leeftijd van 11-25 jaar bereikt via haar unieke Talent Development Programme, waarbij elke muzikant tussen de 1.000 en 5.000 uur gratis jazztraining en -ontwikkeling krijgt.

 

Meer over het Brosella Festival

Als een van de oudste muziekfestivals in België is het Brosella Festival niet alleen een presentatieplek maar ook een producent. Het staat voor een gevarieerde en hoogwaardige muzikale selectie van urban etno en jazz en de vele genres tussenin. Deze combinatie maakt het uniek in zijn soort. Het presenteert en produceert muzikale projecten van zowel gevestigde namen als jong talent uit binnen- en buitenland. De kernconcepten van 'inclusiviteit', 'openheid', 'participatie', 'diversiteit', 'onderscheidend', 'immersief', 'toegankelijk' en 'samenwerking' vormen een integraal onderdeel van zijn missie.

Brosella Festival en sinds enkele jaren ook het Brosella Spring Festival, dat vooral inzet op premiere- en releaseconcerten van jong talent en mid-career artiesten van eigen bodem, heeft een sterk complementair en onderscheidend karakter in vergelijking met veel andere festivals. Het combineert vaak (inter)nationale kunstenaars van naam, zoals Maria Schneider, Clary Bley, Fred Hersch, Marquis Hill, Butcher Brown, Bill Frisell, Avishai Cohen, Brandee Younger,… met onbekende maar getalenteerde nieuwe namen die vaak voor het eerst in België optreden of later echt doorbreken. Het feit dat musici van buiten België worden gekoppeld aan musici van eigen bodem,  zorgt ook voor een duidelijk complementair en onderscheidend karakter.

Maar vooral door te luisteren naar de vele artistieke dromen en wensen van musici en actief deel te nemen aan deze artistieke plannen, speelt Brosella Festival een ondersteunde, essentiële en noodzakelijke rol.

Line-up

UK
Maddy Coombs (saxofoon)
Luke Bacchus (piano)
Menelik Claffey (bas)
ft. Binker Golding (saxofoon)

BELGIË
Lucia Pires (fluit)
Diogo Alexandre (drum)
Eliott Knuets (gitaar)

ft. Stéphane Galland (drum)
Bram De Looze (piano)

Coproductie Tomorrow's Warriors x Brosella

Socials

Organisation
De Vrienden Van Brosella vzw/Les Amis De Brosella asbl – Rue A.Lavalléestraat, 1080 Brussel/Bruxelles, België/Belgique - BE 0430.989.113
Contact
Directeur: Bert Schreurs - +32 475 35 08 04 - bert@brosella.be | Production/Communication: Lua Huyghebaert - +32 476 85 87 02 - lua@brosella.be
Snel menu
Site by Ident-IT